Történetünk

Jobb Veled a Világ Alapítvány - A tudatos jócselekedeteket gyakorlók közössége

2011-ben miután elolvastam Sonja Lyubomirsky lengyel származású pszichológus és boldogságkutató Hogyan legyünk tartósan boldogok c. tanulmányát, elhatároztam kipróbálom mindazokat a boldogságfokozó technikákat, amelyekről beszámolt.  

Úgy gondoltam, nem lesz újdonság számomra, hiszen már évek óta tudatosan próbáltam pozitív életszemlélet szerint élni, mégis egy boldogságfokozó technika újdonságként hatott rám: a jócselekedetek gyakorlása. No nem azért, mintha sosem próbáltam volna meg jót cselekedni az életemben, hanem azért a 7 érv miatt, amit felsorolt, hogy miért boldogít bennünket embereket a jócselekedetek:

1. Ha kedves és nagylelkű vagy valakivel, akkor pozitívabban látod őt és ezáltal elfogadóbb és megértőbb leszel, ami hatással lesz a belső jóllétedre is.

2. Amikor segítesz valakinek és látod mások nehézségeit, sokkal jobban értékeled azt amid van és ezáltal szerencsésebbnek, hálásabbnak érezheted magad az életünkért.

3. Amikor másoknak segítesz, vigaszt nyújtasz, akkor elterelődik a figyelmed a saját gondjaidról és rágódásaidról, mivel a figyelem fókuszát valaki másra irányítod. Ezáltal sokkal jobb lesz a közérzeted.

4. A jócselekedetek gyakorlása fejleszti az önbizalmadat, az optimizmusodat és a hasznosságod érzését.

5. A jócselekedetek életed értelmességét és értékét is emelhetik. Elkezded értékelni magad, hogy igenis van szükség rád és tudsz valami olyat tenni, amitől jobb lesz veled a világ.

6. A jócselekedetek kielégítik alapvető emberi szükségleteidet: kapcsolatba kerülsz másokkal, rád mosolyognak, hálásak neked és értékes barátságokra tehetsz szert.

7. A jócselekedetek csökkentik a depressziós tüneteket, miközben fokozódik a boldogságérzés és úgy érzed, ura vagy az életednek és saját magadnak.

Nagyon lelkes lettem. Ha ilyen sok pozitív hozadéka van a jócselekedeteknek, elhatároztam, minden nap teszek valami jót tudatosan, és megnézem, mi történik. Az eredmény megdöbbentő volt! Először is, egy csomószor elfelejtettem jót tenni, mindig este jutott eszembe, hogy húúúúú, már megint nem figyeltem eléggé oda a kitűzött feladatomra. Amikor viszont eszembe jutott, nagyon élveztem a titkos jótevő szerepet, jó érzés volt azt hinni, hogy segíthetek másoknak. Egy idő után úgy éreztem, sokkal jobb lenne társaságban jót cselekedni, megosztani egymással az élményeinket. Egy barátnőmet vontam be ebbe a „játékba”, amiből az lett a végén, hogy egyre több embert bevontunk, hogy együtt gyakoroljuk a jócselekedeteket.  Kitaláltam, mi lenne, ha online formában is csatlakozni lehetne hozzánk! Így született meg a Jobb Veled a Világ Alapítvány gondolata, a tudatos jócselekedeteket gyakorlók közössége.

Amikor létrejött az alapítvány, a gyakorláshoz a lehetőségek egymás után elkezdtek megjelenni: kórházakba kezdtem el járni énekelni, daganatos betegekhez, börtönbe, idősek otthonába, kisegítő iskolákba, fogyatékkal élőkhöz.

Naív kezdőként azt gondoltam, a jócselekedetek arról szólnak, hogy én segítek másokon. De idővel rájöttem, hogy valójában a jócselekedetek rajtam segítenek: sokkal jobbá válok általuk, megtanítanak önzetlenül figyelni, adni, megmutatják nekem milyen értékes is az az élet, aminek a részese vagyok. Tanulok és fejlődöm, miközben jót cselekszem. Elviszik a figyelmet a folyamatos önmagamra figyelésről és gondolkodásról és ezáltal sokkal felszabadultabb, örömtelibb és boldogabb leszek.

Az alapítvány küldetése az lett, hogy olyan társakat vonzzon magához, akikkel tudatosan lehet gyakorolni a jócselekedeteket és ezáltal olyan megmozdulásokat hívni életre, amitől jobb lesz tőlünk ez a világ.

Hiszek abban, hogy az életünk küldetése az adásban rejlik. Valami olyasmit adni magunkból tovább, amitől jobb lesz ez a világ. És abban is hiszek, hogy bármilyen adottságokkal is születtünk meg, bármilyen lehetőségekkel rendelkezzünk, valakinek szüksége van arra, amit csak mi tudunk adni. Valakinek szüksége van az ölelésünkre, a mosolyunkra, a figyelmünkre, a bátorításunkra.

Ebben a közösségben az adást tanuljuk, ami által mi magunk fejlődünk és aminek köszönhetően boldogabbá válunk.

A tudatos jócselekedeteket nemcsak mások felé gyakoroljuk, hanem magunk felé is meg kell tudnunk tenni azt, amit másokért sok esetben könnyebben megteszünk.

Éppen ezért hívtam életre a Boldogságprogramot, amiben lehetősége van mindenkinek kipróbálnia magát.

Ha még nem ismered a munkásságunkat, azt javaslom, kezd itt a barátkozást velünk >>

Ha szeretnél te is a közösségünk tagja lenni, itt tudsz önkéntesnek jelentkezni >>

Légy bárki, teljesen bizonyos vagyok abban, hogy jobb veled ez a világ!


Bagdi Bella
a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke