Miért segít a fejlődési szemléletmód a nehéz helyzetekben?

A fejlődési szemléletmód elmélete Carol Dweck, a Stanford Egyetem pszichológus professzorának nevéhez fűződik.

Vannak, akik úgy gondolnak az intelligenciára, a képességekre mint velünk született tulajdonságokra, amelyek nem változtathatóak meg, hanem születésünkkor kapott muníciónkkal gazdálkodunk egész életünk során. Ezt nevezik rögzült szemléletmódnak.

Vannak azonban olyanok, akik azt gondolják, hogy tulajdonságaink, képességeink folyamatosan változnak, fejlődnek, ők azok, akik fejlődési szemléletmóddal rendelkeznek.

Ahogy magunkról, úgy a világról is…

Az, ahogyan magunkról gondolkodunk, kihat arra is, ahogyan a körülöttünk lévő világot szemléljük.

Ha egy adott nehézségre, helyzetre rögzült szemléletmóddal tekintünk, akkor a megváltoztathatatlanság, a tehetetlenség, a kudarc érzései kerítenek hatalmukba, míg ha fejlődési szemléletmóddal tekintünk rá, megláthatjuk benne azokat a lehetőségeket, amelyek megváltoztathatóak, alakíthatóak, és amelyek segítségével azt érezhetjük, hogy hatásunk van a környezetünkre, és nem előre leosztott lapokkal kell játszanunk.

Most, amikor az egész világot érintő helyzettel találjuk szemben magunkat, sokat segíthet, ha megvizsgáljuk szemléletmódunkat. 

Te hogy látod?

Vajon mi hogyan látjuk a helyzetet? Azt gondoljuk, hogy nem tehetünk semmit, mert a dolgok úgyis tőlünk függetlenül történnek? Vagy úgy látjuk, hogy vannak kisebb-nagyobb feladataink, amelyek elvégzésével segíthetünk magunkon, a családunkon, tágabb környezetünkön, esetleg tehetünk valamit az egész emberiségért is?

Vajon, ha a következményre gondolunk, mi jelenik meg a szemünk előtt? A halál, a pusztulás, a hiány? Vagy mindezek mellett képesek vagyunk meglátni a változás, a növekedés, a fejlődés lehetőségét is? Vajon melyik gondolat tesz képessé a cselekvésre?

Nem vagyunk egyedül

A legnehezebb, legkilátástalanabb időszakokban van a legnagyobb szükségünk arra, hogy meglássuk a helyzet nehézségén túl azt is, ami fejlődni képes az adott szituációban. Csak így lesz elég erőnk ahhoz, hogy megtegyük, ami tőlünk telik, és változtassunk valamit a dolgok állásán. Lehet, nem sok, amire egyedül képesek vagyunk, de a fejlődési szemléletmóddal azt is könnyebben megláthatjuk, hogy nem vagyunk egyedül.

Bagdi Bella a rögzült és a fejlődési szemléletmódról

A IV. Boldogság Mesterkurzuson Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke arról beszélt, mi a különbség a rögzült és a fejlődő szemléletmód között, és hogy miért hasznos a mentális egészségünk szempontjából, ha nehézségek idején képesek vagyunk fejlődési szemlélettel tekinteni az eseményekre.

#jobbveledavilágotthon www.jobbveledavilag.hu www.boldogsagora.hu