skip to Main Content

Napi (t)rend

Korunk talán egyik legkritikusabb magatartása a türelem gyakorlása. Legyen szó akár egy feltett kérdésünkre vagy egy reakciónkra érkező válasz fogadásáról, egy tevékenységgel való elkészülésről, kapcsolataink tartalmas ápolásáról, vagy akár egy személyes beszélgetés menetéről.

A jelen kihasználatlan megélése nélkül nem hiába érzékeljük úgy, mintha állandóan egy olyan mókuskereket hajtanánk, amiből nincs kiszállás. Ez a gondolat azonban csupán illúzió. (Egyesek szerint az idő is csak illúzió.) Bármelyik pillanatban megállhatunk, nemet mondhatunk és kiléphetünk. Bármikor dönthetünk úgy, hogy inkább feltöltődünk, mint hogy még egy feladatot megoldjunk.

Lehet, hogy a feladatok egy végtelen történetet írnak, és úgy érezzük, menten kipurcanunk. Jobban tesszük ilyenkor, ha nem a feladatok végét akarjuk látni ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, „mert majd akkor, ha…”. Ehelyett vizsgáljuk meg, hogy mi (akik érintve vagyunk) hol, milyen állapotban és milyen érzelmeket megélve, kikkel körülvéve szeretnénk lenni aktuális céljaink és vágyaink elérésekor.

Választhatunk, hagyjuk, hogy a feladatok és határidők irányítsanak minket, vagy kezünkbe vesszük a felelősségvállalás gyeplőjét és az áldozat szerepe helyet életünk tetterős főhősévé válunk. Ha életünk főszereplőjévé kívánunk válni és a negatív stresszhelyzetekkel hatékonyan megküzdeni, akkor készség szintjén érdemes elsajátítani az időkezelés „művészetét”.

Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, sőt, ez az a terület, amely könyvekből nagyon nehezen elsajátítható. Tartós változást azonban el lehet érni gyakorlatorientált tréning segítségével és még több otthoni, saját életben kipróbált metódussal.

Ebben a témára hangoló első részben elméleti és gyakorlati oldalról is megvizsgáljuk az időkezelésünk témáját. Elsősorban az önreflexió, a saját magunkkal szembeni őszinteség feltáró munkáját kezdjük el. Hiszen lehetséges, hogy több évtized berögzülését lenne jó átírni. Az új szokások, egy másfajta életmód és ritmus kialakítását pedig csak sok gyakorlással, odafigyeléssel, önkontrollal, és tudatossággal lehet megvalósítani.

A Pareto-elv

Vilfredo Pareto olasz közgazdász 1906-ban arra az érdekes dologra lett figyelmes, hogy Olaszország földterületének 80%-át a lakosság 20%-a birtokolja. Később rájött arra, hogy ez nem olasz sajátosság, hanem egész Európára igaz. Állította, hogy a megtermelt javak 80%-a a társadalom 20%-ához kerül a társadalomra jellemző vagyonelosztás során. 

Pareto azt is felfedezte, hogy ez a 20-80-as arány-szabály nem csak a tulajdonviszonyokra, hanem szinte bármire vonatkoztatható. Ezek közül nézzünk meg párat:

 • Cselekedeteink 20%-a hozza eredményeink 80%-át.
 • A munkaidőnk 20%-ban el tudjuk végezni a munkánk 80%-át.
 • A döntések 80%-a a megbeszélés idejének 20%-ában kerülnek meghozatalra.
 • A lecsúszott határidők 80%-áért a problémák 20%-a felelős.
 • A mobilunkban szereplő telefonszámok 20%-ának hívása adja ki hívásaink 80%-át.
 • A vevők 20%-a okozza az eladások 80%-át.
 • Az időnk 80%-át a kapcsolataink 20%-ával töltjük.
 • 80%-ban a ruhásszekrényünkben található ruháink kedvenc 20%-át hordjuk.

Évtizedekkel később Dr. Joseph Juran igazolta az elvet az üzleti világra nézve: az üzleti problémák 80%-a az okok 20%-ából fakad. Avagy az inputok 20%-ából lesz az output 80%-a. Ha nagyon röviden szeretnénk megragadni a Pareto-elv lényegét, akkor így fogalmazhatunk: a kevés lényeges elválasztása a lényegtelen sokaságtól.

Vajon a te életedben mire állítható fel a 80/20-as szabály?

Szempillantás – videók

Itt egy pár érdekes videót gyűjtöttünk nektek össze. Ha van kedvetek, válaszoljátok meg a videók alatt található kérdéseket is, melyek segíthetik a témában való elmélyülést.

Hodász András TEDxDanubia 2018, Itt az idő felnőni! 

Kérdések:

 • Szerinted mi az idős kornak az értéke?
 • Te mi minden mellett kötelezted el magadat?

A legszebb társadalmi kísérlet: 4 perc szemkontaktus egy idegennel

Kérdés:

 • Szerinted mikor nehéz és mitől lehet könnyű ez a szemkontaktus gyakorlat?

Éld át!

1. gyakorlat

Nézd meg a mellékletben szereplő 8 képet és a hozzájuk tartozó időmenedzsment praktikákat! Beszélgess róla a családban, ismerősökkel, barátokkal, hogy kinek mi válik be, kitől mi esik a legtávolabb!

Melléklet letöltéséért kattints IDE!

2. gyakorlat

Próbáld ki te is a pár perces szemkontaktus kísérletet! Válassz ki egy idegent, pl. sorban állás közben és próbáld felvenni vele, majd pedig tartani a szemkontaktust. Közben élj a mosoly erejével! Meddig sikerül kapcsolódnotok egymáshoz? A gyakorlatot természetesen otthon is kipróbálhatod valamelyik családtagoddal, vagy a pároddal, esetleg önmagaddal is egy tükör segítségével. Néhány perc önmagaddal való szembenézés a tükörben ugyanolyan mély hatást tud elérni, mintha valaki mással csinálnád meg a gyakorlatot. Feltétlenül próbáld ki, és meséld el nekünk a tapasztalataidat!

3. gyakorlat

Teszteld a Pareto-elv helyességét! Figyeld meg egy héten keresztül, hogy életed mely területén érhető tetten a Pareto-elv. Oszd meg velünk ezeket!

Ráérő – olvasóórák

A témában az alábbi könyvet ajánljuk a felnőtteknek:

Philip Zimbardo, Rosemary Sword: Időperspektíva-módszer a gyakorlatban – Engedjük el a múltat, éljük meg a jelent és teremtsünk boldog jövőt! HVG Könyvek, Budapest, 2019

Ha tetszettek a gyakorlatok, látogassatok el a következő weboldalra, ahol családoknak, gyermekeknek szóló feladatokat találtok: www.boldogsagora.hu/jobbveledavilagotthon

Back To Top