A boldogság is fertőző

Ha törődünk egymással, attól jobban érezzük majd magunkat – mondják a szakértők.

A WHO Boldogság Jelentése 2020-ban

A WHO 2020-as Boldogság Jelentésében Finnország áll az országok boldogságlistájának élén; de a jelentésből az is kiderül, hogy hogyan léphetünk majd tovább a koronavírus járvány után. 

A koronavírus okozta krízis lehetőségeket kínál bolygónknak a pozitív irányú változásokra – állítják a ma megjelent 8. Világboldogsági Jelentés szakértői.

A London School of Economy and Political Sciences (LSE) jóllét programjának professzora, Richard Layard szerint a jelentés, amely boldogságszint szerint rangsorolja az országokat, húsbavágó iránymutatást ad számunkra a jóllétre vonatkozóan, amely segíthet bennünket is az elkövetkező hetekben, hónapokban a koronavírus krízis idején.

Milyen szempontok alapján mérik az élet minőséget?

Finnország három éve áll az első helyen, míg az Egyesült Királyság a 15-ről a 13-ik helyre kapaszkodott fel a táblán. Magyarország a tavalyi 62. helyéről az 53. helyre került.

Az ENSZ jelentés, amelyet független szakértők állítottak össze, a világ több mint 150 országában 6 szempont alapján méri az élet minőségét:

  • az egy főre eső GDP,
  • a szociális ellátás,
  • a várható élettartam,
  • a szabadság,
  • a nagylelkűség
  • és a korrupció mértéke.

Törődő társadalom

A kutatások már régóta azt mutatják, hogy az együttműködés és a társadalmi támogatás alapvetően meghatározzák a boldogságszintet; Layard állítása szerint a koronavírus okozta krízis felgyorsít majd olyan változási folyamatokat, amiket ő és más szakértők is már évtizedek óta szorgalmaznak.

Ahhoz, hogy ezen sikeresen átküzdjük magunkat, magasabb szintre kell lépjünk a társadalmi felelősségvállalás terén. Lesznek, akiknek karanténban kell maradniuk, másoknak pedig segíteni kell majd őket. Reményeim szerint ez a helyzet egy atomizált társadalomból egy törődő társadalommá mozdít majd bennünket.

A kulcs a mások felé fordulás

Vanessa King, a boldogságjelentés angol partnerének, az Action for Happiness mozgalomnak a vezető pszichológusa a következőket mondta erről:

Amit biztosan tudunk az az, hogy a társadalmi tényezők és a bizalom legalább annyira fontos tényezők, mint a bevétel és az egészség – és különösképpen azoknak a pszichológiai jóllétéhez járulnak hozzá, akiket a válság a leginkább súlyt. Ebben a krízisben minél inkább képesek vagyunk az izoláltság ellenére is társadalmi szinten bizalmat építeni, támogatást nyújtani és kapcsolódni egymáshoz, annál jobban fogjuk érezni magunkat, és annál rózsásabb jövő elé nézünk.

King szerint tehát a mások felé fordulásnak most kulcsszerepe van, nem csak a másik, hanem a saját jóllétünk szempontjából is. 

Lehet, hogy azt gondoljuk, másokért tesszük, de igazából magunkért is – mindenki nyer vele.

Egy segítő csoport létrehozása a szomszédokkal, hogy mindenki biztonságos módon jusson élelmiszerhez, a mások felé fordulás egyéb módjai most pszichológiai szempontból a leginkább egészségtámogató lépések. 

Hogyan tudsz a közösségedben segíteni a koronavírus idején

Vanessa King szerint a koronavírus miatt kézzelfoghatóvá válik valami alapvető dolog, mint soha azelőtt: hogy nincs olyan a világban, hogy „mi” meg „ők”, csak „mi”.

Világszintű járványról beszélünk, ami azt jelenti, hogy most nem a „mi” küzd az „ők”-kel, hanem „mi mind” küzdünk a vírussal. Ez az a pillanat, amikor azt kell mondjuk, hogy „mi, a világ” egyként vesszük fel a harcot. 

Az erőtlenség nem tesz boldoggá, de ha kezünkbe vesszük a dolgokat, még egy járvány okozta kaotikus helyzetben is, az sokat segíthet nekünk a megküzdésben.

Az embereknek nehéz fókuszálni, ami teljesen érthető. Azt javaslom, hogy próbáljuk meg tisztán látni, hogy mik a szándékaink.

Ne ragadjunk bele a híráradatba, döntsük el, hogy a nap melyik időszakában akarunk képbe kerülni a legfrissebb információkról. Gondoljuk át, hogy kivel fontos a kapcsolatot tartani, kiknek van szüksége a segítségünkre – a közvetlen családunkban és a tágabb közösségben is.

Az aktív megküzdés létfontosságú. A reziliencia (lelki ellenállóképesség) szempontjából rendkívül fontos, hogy tegyünk valamit, ahelyett, hogy nem csinálunk semmit. 

Valódi lehetőség ez, és így kell tekintenünk rá. És ne felejtsük, a koronavírus nem az egyetlen dolog, ami fertőz: a boldogság is fertőző, csakúgy mint a félelem! Ha kilépünk az utcára, mosolyogjunk egymásra! Legyünk barátságosak! Rendkívül sokat segít majd.

forrás: https://www.theguardian.com/society/2020/mar/20/happiness-is-contagious-too-caring-for-each-other-makes-us-feel-better-experts