A megküzdésről koronavírus idején 3.

A cikk 1. részét itt olvashatod >>>

A cikk 2. részét itt olvashatod >>>

Aktuális lelkiállapotunk, konfliktustűrésünk, önértékelésünk és ellenállási képességünk, azaz rezilienciánk szintén nagymértékben befolyásolja a megküzdési stratégiáink megválasztását.

A személyes különbségek mellett továbbá a stresszt kiváltó helyzet is befolyásolhatja, hogy milyen megküzdési módot választunk. Veszteségek esetén jobban használjuk az érzelemközpontú, a mindennapi akadályokon való felülkerekedés során pedig a problémaközpontú stratégiákat.

Érzelemközpontú megküzdés a koronavírus idején

Ez a vírushelyzet mindkét életterületet érinti. Veszteséget hordoz, hiszen sok mindent el kell engednünk. Nem szabad választásból, hanem a helyzet kényszerít rá bennünket: találkozásokat, megszokott munkarendet, szerepleosztásokat családban, munkahelyen, eltervezett vagy vágyott programokat. Ezek a kisebb nagyobb veszteségek érzelemközpontú stratégiákkal kezelhetők jól, fontos, hogy változatosan alkalmazzuk őket.

Legyen rendben az, hogy az érzéseink, feszültségünk megjelenik, engedjük meg magunknak és a körülöttünk élőknek ezeket az érzéseket, még ha nehezek is. Ha tudjuk, hogy a feszültségek megjelenése fokozott mértékben  várható, talán könnyebben tudjuk elfogadni majd a jelenlétüket és az enyhítésükre is könnyebben találunk megoldásokat. 

Problémaközpontú megküzdés a koronavírus idején

Ugyanakkor rengeteg olyan feladatot, kihívást kell megoldani, meglépni, megugrani, amihez pedig a problémaközpontú megküzdési repertoárunkat  kell segítségül hívni: átszervezések, új időbeosztás, anyagi vonzatú kérdések, különböző találkozási, kapcsolódási formák, technikai újdonságok megismerése. 

Tájékozódás, önreflexió, humor

Ahhoz, hogy jól tudjunk átmenni ezen az időszakon, fontos, hogy tájékozódjunk. Tájékozódjunk a kinti világban és a benti világunkban egyaránt. Mi zajlik ott? Mik ott a legfrissebb történések, megélések? 

Szintén fontos, hogy rendszeresen reflektáljunk önmagunkra, hetente tekintsünk rá arra, hogy milyen megoldási módokkal voltunk elégedettek, és hol vannak azok a helyzetek, területek, ahol keresni szeretnénk egy építőbb, több energiát spóroló megküzdési stratégiát.

És végül ne feledkezzünk el egy nagyon fontos megküzdési mechanizmusról, a humorról. Hiszen  bizonyított, hogy a humor és a stressz okozta tünetek fordított arányban állnak egymással! Nevessünk magunkon is, gyermekeinkkel, ismerőseinkkel, keressük a humort, a derű, vidámság, nevetés lehetőségét a hétköznapok apróbb és nagyobb történéseiben. 

Aki harcol, veszíthet. Aki nem harcol, már vesztett is. 

Bertolt Brecht